Naslovna  |  Projekti  |  ФЕЉТОН: Социјална предузећа- шанса за економско оснаживање ОСИ - Ужице (2.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

01. 10. 2018. Ужице

Autor: ОбјективНо1 - С.Којановић

ФЕЉТОН: Социјална предузећа- шанса за економско оснаживање ОСИ - Ужице (2.)

У Ужицу ради 11 удружења особа са инвалидитетом и сви су веома активни. Они имају све више осмишљених и реализованих пројеката којима се побољшава њихов живот и могу се сматрати пионирима социјалног предузетништва.

Међу добро осмишљеним пројектима је и социјално предузеће које је основало Удружење за церебралну и дечију парализу а  бавиће се сушењем воћа и поврћа.

-      Овај пројекат је у поступку разраде и имплементације већ две године. Сматрали смо да је ово правац развоја који би обезбедио одрживост  Удружења, да не зависимо од донатора и локалне самоуправе као што је то био случај, каже Чедо Цицовић, заменик председника Удружења за церебралну и дечјиу парализу у Ужицу.

-      Добили смо сушару и неку пратећу опрему 2016. године преко пројекта Министарства правде. Нажалост, велику препреку у бржем почетку производње представљала је и сама технологија као и недостатак комплетне опреме. Међутим, радили смо на решавању тог проблема и стекли су се услови да од јануара, 2019. године, кренемо са серијском производњом, истиче Цицовић и додаје  ''да су додатни проблем представљале и сложене бирократске процедуре, посебно имајући у виду да Србија још век нема Закон о социјалном предузетништву.''

Цицовић каже да ће оснивање овог предузећа донети разне бенефите, пре свега, особама са инвалидитетом које ће овде бити упошљене, али оно што је најважније је ''осећај тих људи да, осим своје сигурне егзистенције, дају допринос заједници, радим нешто, производим нешто што се може рукама опипати и доносим бенефит свом граду, породици и средини у којој живим. То је нешто што се, заправо, и не може измерити новцем'', закључује Чедо Цицовић.

Да је град Ужице пример добре праксе у иницирању социјалног предузетништва говоре и резултати Удружења '' Женски центар'', организације која је још 2010. године покренула сервис за прикупљање, сортирање и донирање рециклираног текстила. Овај пројекат у себи сједињује помоћ угроженом становништву с једне стране, и с друге, едукацију о проблемима животне средине, значају примарне селекције отпада као и валоризацији текстила као рециклажне сировине. Наиме, текстил се овде користи у две сврхе, уместо да завршава као отпад. Прва је помоћ социјално угроженом становништву у гардероби, а друга је производња регенерата од рециклираног текстила који би се користио у индустрији намештаја, аутомобила и за производњу изолационог материјала.

-      Основни циљ формирања Центра за рециклажу је решавање проблема отпадног текстила на подручју златиборског округа, укључујући и модел примарне селекције отпадног текстила и његову економску валоризацију. Центар нуди решење за комунални отпадни текстил, а осим тога, утиче и на смањење стопе незапослености тешко запошљивих група, и повећава стопу запослености особа са инвалидитетом, каже Марина Туцовић, менаџерка програма.

-      У нашој другој фази покренули смо и радионицу за производњу корпоративних поклона а следећа фаза је формирање радионице за рециклирана влакна чиме би добили заокружен процес рециклаже отпадног текстила.То је озбиљна бизнис идеја која захтева велико инвестирање, али како нисмо одустали од претходних циљева, тако нећемо ни од овога, истиче Марина Туцовић.

Посебно би трбало истаћи да је у овом послу запослено 11 жена из тешко запошљивих група, од чега 5 жена са инвалидитетом. У периоду 2010. – 2012. кроз сервис је донирано 8.500 комада гардеробе и другог текстила. Укупно 280 породица слабијег материјалног стања, са подручја Златиборског округа, користи услуге сервиса (на месечном нивоу).  

У радионицама ''Женског центра'' међу пет жена са инвалидитетом је и тридесетосмогодишња Јелена Кремић из Гостинице код Ужица. Она каже да је први пут добила шансу да заснује радни однос иако је до сада куцала на многа врата.

-      Мој живот је сада много квалитетнији, осећам се сигурном и корисном. Надам се да ћу овде дочекати и пензију. Али, посебно ми је пуно срце што сам у прилици да сада и ја помогнем неком коме је помоћ потребна, јер добро знам шта то значи, каже Јелена са сузама у очима.

Наши саговорници су једногласни у ставу да су у многим пројектима имали подршку локалне самоуправе. Ове, 2018. године, кроз програме социјалне заштите везане за особе са инвалидитетом, издвојено је 66,3 милона динара, а наредне године је у плану повећање тог износа на 70,5 милиона динара, што је повећање од 6,23%.

-      Ужице подржава захтев особа са инвалидитетом и њихових удружења да буду присутни и видљиви у нашој средини, да се превазиђу одређене баријере, погрешна мишљења других људи о њима, и чинимо из године у годину све више и када је у питању сума новца коју издвајамо кроз социјалне програме за њих, а и помоћ њиховим идејама да се практично њихов положај у Ужицу побољша и да се побољшају услови за њихов квалитетнији живот и рад“, истиче Тихомир Петковић, градоначелник Ужица.

И поред неповољног правног и друштвено-економског оквира, социјално предузетништво у Србији тренутно постоји у форми појединачних иницијатива којима се проблеми незапослености и социјалне искључености решавају у појединачним случајевима, углавом,  кроз рад удружења и великих ентузијаста. Сасвим сигурно, Ужице је један од примера добре праксе.

 

У наредној теми: ''Социјална предузећа - шанса за економско оснаживање ОСИ - Прибој''

 

                    

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza