Naslovna  |  Projekti  |  ФЕЉТОН: Социјална предузећа - шанса за економско оснаживање ОСИ – Прибој (3.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

08. 10. 2018. Прибој

Autor: ОбјективНо1 - С.Којановић

ФЕЉТОН: Социјална предузећа - шанса за економско оснаживање ОСИ – Прибој (3.)

Многи људи предузетничког духа желе да се укључе у поље малих и средњих предузећа тако што ће покренути свој бизнис, а истовремено желе да кроз свој посао чине и нешто добро за своју заједницу и људе око себе. Уколико се препознајете у овоме – социјално предузетништво је и ваша шанса!

Социјално предузетништво је идеалан пут за сва удружења грађана која теже већој слободи у раду и у финансијском одлучивању, нудећи мање ослањање на донаторе кроз стварање додатних извора прихода.

Тренутно, социјална предузећа на нивоу Европске Уније чине скоро 10% малих и средњих предузећа. У Србији, према подацима Европског покрета, учешће социјалних предузећа у запослености је само 0,6 одсто што јасно указује на нашу позицију у овој области. Два најчешћа проблема са којима се суочавају сви они који имају жељу и вољу да оснују социјално предузеће су недостатак новца и неповољан правни оквир, па се у овом тренутку, док још увек не постоји Закон о социјалном предузетништву сналази како ко зна и уме.

Када су жене из прибојских села Ђурашчићи, Јабуке и Бања пре четири године основале Удружење жена ''Сачувајмо село'' и представиле амбициозни петогодишњи програм рада мало је било оних који су веровали у њих. Прве активности на мапирању подручја ова три села окупљање жена пратили су подсмешљиви коментари учмале јавности.

-      Са подсмехом су, углавном, све наше идеје посматрали, мађутим, ми нисмо на то обраћали пажњу. Кренули смо са посећивањем различитих едукација, семинара, праћењем конкурса  и на крају нам се посрећило да нам Траг фондација подржи један пројекат. И тако је све кренуло..., каже Малина Станојевић, председница Удружења жена ''Сачувајмо село''.

Реч је о женама из вишеструко рањивих група које су одлучиле да се баве оним што најбоље знају. Да произведу храну и потом је прераде.

-      Кренуле смо у један озбиљан пројекат Делта фондације где смо три године узастопно добијали подршку и уз помоћ њихових стручњака и едукатора покренуле смо пластеничку производњу поврћа. До сада смо поделили 14 пластеника женама из осетљивих група које у њима гаје производе без употребе хербицида, пестицида и других штетних хемијских материја. Једини препарати које ми користимо су коприва и бели лук, објашњава Малина и посебно истиче да ''оно што једу наша деца, продајемо и другима''.

У последње три године, ове вредне жене су произвеле у својим пластеницима више од 70 тона поврћа. Следећа фаза којој стреме је прерада пошто, како кажу, тржиште намеће да се и на тај начин пласирају њихови производи. Осим тога, ове жене постају озбиљан партнер локалним и регионалним агенцијама па тако у сарадњи са прибојском Канцеларијом за локални економски развој пролазе на конкурсу Развојне агенције ''Златибор'' где за своје чланице обезбеђују 40 хиљада садница малине.

-      Поред тога што желимо да смањимо сиромаштво, циљ нам је да зауставимо миграцију са села, а једини начин који смо препознале је да жени на селу обезбедимо егзистенцију и нормалне услове за живот, каже Малина Станојевић.

Са њом се слаже и Мелвида Хандабак из села Калафати која се већ три године успешно бави пластеничком производњом.

-      Вратили смо се на село и пластеник ми је дао могућност  да могу и да овде успјем. Не очекујем да ћу бити богата и имати не знам шта, већ да само обезбедим пристојан живот својој породици. Са тим сам потпуно задовољна, тврди Мелвида.

Како до сада није постојао Закон о социјалном предузетништву, ове жене су одлучиле да правни облик њиховог организовања убудуће буде задругарство па су у том правцу и покренуле регистрацију  у АПР-у. Кажу да им је циљ да у наредном периоду више укључе жене са инвалидитетом које су двоструко дискриминисане: на основу рода и на основу инвалидности. А да их добри пословни резултати нису понели и да и даље мисле о онима којима је помоћ потребна говори и податак да ове вредне жене своје вишкове произведене хране поклањају кухињи опште болнице у Прибоју. Кажу, желимо да се они, којима је здравље нарушено, хране воћем и поврћем које је произведено без употребе хербицида и других штетних материја. Дакле, осим чињенице да су себи и својим породицама обезбедиле егзистенцију, оне су испуниле и кључну мисију социјалног предузетништва: донеле су бољитак и својој локалној заједници.

У Прибоју постоји неколико Удружења особа са инвалидитетом међу којима су посебно активни Друштво за дечју и церебралну парализу и Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама. Они настоје да сарадњом, ангажованошћу и пројектима које реализују, особама са инвалидитетом обезбеде квалитетнији живот, разбију предрасуде и покажу њихове стваралачке могућности. Међутим, ова удружења још увек нису препознала социјално предузетништво као шансу за економско оснаживање својих чланова. Или, можда, нису добили праву подршку за овакву идеју. Намеће се закључак да је, посебно у мањим локалним срединма, неопходна едукација и боља информисаност особа са инвалидитетом у овој области. За почетак, примери добре праксе, као што је Удружење жена ''Сачувајмо село'', могу да буду подстрек, посебно рањивим и тешко запошљивим  групама, да у социјалном предузетништву виде своју шансу.

 

У наредној теми:  ''Социјална предузећа- шанса за економско оснаживање ОСИ  (Чачак)''

 


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza