Naslovna  |  Projekti  |  FELJTON: "Uzbunjivači – naša dobra namera" (7.)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

25. 11. 2015. Srbija

Autor: ObjektivNo1. - S. Kojanović Izvor: ObjektivNo1.

FELJTON: "Uzbunjivači – naša dobra namera" (7.)

Prošlа je decenijа ipo od demokrаtskih promenа u Srbiji, а još uvek nije mnogo urаđeno u suzbijаnju korupcije. Grаđаni još uvek nemаju dovoljno poverenjа dа držаvnim orgаnimа prijаve zloupotrebe u svojoj okolini. Dа li grаđаni mogu dа se žаle i ukаzuju nа probleme i dа li su propisi mrtvo slovo nа pаpiru? Odgovore na ovu temu emitujemo u feljtonu "Uzbunjivači – naša dobra namera" koji se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

ZAŠTITA UZBUNJIVAČA

 Uzbunjivači nisu oni koji samo „prave buku”, nego oni koji zaista nešto menjaju. Zakon im obezbeđuje da to učine bez straha, jer jasno propisuje sudsku zaštitu koja u velikom broju slučajeva može zaustaviti odmazdu zbog „duvanja u pištaljku”.

Uzbunjivač uživa zaštitu pod uslovima propisanim Zakonom o zaštiti uzbunjivača ako izvrši uzbunjivanje u skladu sa zakonom, otkrije informaciju u roku od jedne godine od dana saznanja za izvršenu radnju zbog koje vrši uzbunjivanje, odnosno najkasnije u roku od deset godina od dana izvršenja radnje.

 

Zakon, takođe, propisuje da se zaštita uzbunjivača sastoji u zabrani poslodavcu da činjenjem ili nečinjenjem stavi uzbunjivača u nepovoljniji položaj u vezi sa uzbunjivanjem. To se naročito  odnosi  na zapošljavanje ili radno angažovanje, napredovanje na poslu, ocenjivanje, sticanje ili gubitak zvanja, disciplinske mere i kazne, uslove rada, prestanak radnog odnosa, zaradu i druge naknade, učešće u dobiti poslodavca, isplatu nagrada I otpremnina, raspored poslova ili premeštanje na drugo radno mesto, nepreduzimanje mera zaštite zbog uznemiravanja od strane drugih lica, upućivanje na obavezne zdravstvene preglede ili radi ocene radne sposobnosti i slično.

Tužbom se može tražiti:

 1) utvrđenje da je prema uzbunjivaču preduzeta štetna radnja;

2) zabrana vršenja i ponavljanja štetne radnje;

3) uklanjanje posledica štetne radnje;

4) naknada materijalne i nematerijalne štete;

 5) objavljivanje presude u sredstvima javnog informisanja o trošku tuženog.

 

 

 Postupak po tužbi je hitan, za odlučivanje je nadležan Viši sud prema mestu preduzimanja štetne radnje ili prema mestu prebivališta tužioca i u postupku sudske zaštite uvek je dozvoljena revizija.

Zakon o zaštiti uzbunjivača ima odličan sistem privremenih mera, koje sudovi mogu izreći i pre nego što se završi istraga o onome na šta je uzbunjivač ukazao. Najvažnije je da sudije dovoljno intenzivno i jako primenjuju sve odredbe ovog zakona, uključujući i upotrebu privremene mere, kao mere za zaštitu uzbunjivača.

 

 

Obično je potrebno mnogo vremena da se sudski postupak završi, a za uzbunjivača koji je ostao bez posla to može biti prekasno. Privremenom merom sud može sprečiti otpuštanje i iznurivanje uzbunjivača, do konačnog cilja.

 

U narednoj epizodi: Uzbunjivači i mediji

 


Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu I informisanje.

Nema komentara.

Ostavi komentar