Naslovna  |  BIZnisINFO  |  G.Milanovac: Priprema za Evropsku strategiju zapošljavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BIZnisINFO

12. 04. 2014. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

G.Milanovac: Priprema za Evropsku strategiju zapošljavanja

Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i ekspert za ovu oblast iz Francuske, predstavili su u Gornjem Milanovcu dvogodišnji tvining projekat "Priprema institucija tržišta rada u Republici Srbiji za Evropsku strategiju zapošljavanja".

Projekat je vredan 2 miliona evra, a cilj je povećanje efekata politike zapošljavanja Republike Srbije. Projekat je pokrenula Evropska unija, u cilju prilagođavanja i poboljšanja nacionalne politike zapošljavanja u Srbiji. Na edukaciji, pored Gornjomilanovčana, učestvovali su i predstavnici grada Čačka, Užica, Valjeva i opština Ivanjica, Lučani, Loznice i Raške.


Tržište rada u Republici Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti, neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada, a prisutne su i značajne razlike tržišta rada na regionalnom nivou. Srbija treba da se suoči sa ovim problemima kako bi što bolje odgovorila na izazove ekonomske krize, ali i iz razloga što se kao zemlja kandidat za članstvo u EU obavezala da će svoju nacionalnu politiku zapošljavanja, zakonodavstvo i procedure usaglasiti sa evropskim standardima i Evropskom strategijom zapošljavanja – Evropa 2020.

 

 

Ovaj projekat treba da pomogne Srbiji u njenim nastojanjima. Eksperti na projektu, predstavnici francuskih, rumunskih i švedskih institucija tržišta rada, pomoći će u podizanju nivoa znanja i sposobnosti zaposlenih u institucijama tržišta rada na nacionalnom nivou. Nastaviće se sa pružanjem podrške kako bi se završio proces harmonizacije srpskog zakonodavstva u oblasti zapošljavanja i pripremila administracija za instrumente saradnje koji se koriste tokom pretpristupnog procesa.

Pored toga, na lokalnom nivou, npr. u opštini Gornji Milanovac, projekat će pomoći lokalnim savetima za zapošljavanje u podizanju njihovih sposobnosti za izradu i sprovođenje lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Pomenuti planovi će biti prilagođeni situaciji na lokalnom tržištu rada i predstavljaće legitmnu osnovu za dobijanje sredstava iz evropskih fondova što će doprineti smanjenju neravnoteža na tržištima rada na regionalnom nivou. Najzad, projekat će podsticati saradnju između institucija tržišta rada i lokalnih socijalnih partnera.

Veća efikasnost politike zapošljavanja doprinosi poboljšanju situacije na tržištu rada, povećava prilagodljivost nezaposlenih kretanjima na tržištu rada i na dugi rok smanjuje broj zaposlenih u sivoj ekonomiji. Na kraju projekta, politika zapošljavanja Republike Srbije i institucije tržišta rada biće u potpunosti usklađeni sa evropskim zakonodavstvom. Kapaciteti nacionalnih i lokalnih institucija za zapošljavanje će biti unapređeni kako bi mogli da adekvatnije odgovore izazovima na tržištu rada u Srbiji.

Nema komentara.

Ostavi komentar