Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

12. 11. 2017.

Autor: ObjektivNo1

SNS Čačak: Nema većih antinaprednjaka od bivših naprednjaka

Saopštenje GO SNS Čačak prenosimo u celosti:

Od uvođenja višestranačja u Srbiju pokazalo se da nama većih antikomunista od bivših komunista, a od nedavno važi i tvrdnja da nema većih antinaprednjaka od bivših naprednjaka.

To na svom primeru iz dana u dan dokazuje lider Grupe građana „Za napredniji Čačak“ Aleksandar Radojević, koji je do izbora 2016. „vedrio i oblačio“ u Gradskom odboru SNS, bio ključni faktor vlasti četiri godine, a sada, kada je u opoziciji, dosetio se da u to vreme ništa nije valjalo. Najsvežiji primer je reakcija njega i njegove GG (čitaj Violete Marković, takođe bivšeg člana SNS) na povraćaj novčanih sredstava roditeljima koji su preplatili boravak svoje dece u vrtićima.

Po Zakonu koji je donet 2009. godine, znatno pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast, određeno je da roditelji za boravak dece u predškolskim ustanovama u celoj Srbiji (dakle Čačak nije nikakav izuzetak) plaćaju 20% ekonomske cene, ali su tek krajem 2015. doneti kriterijumi za njen obračun.

Ispostavilo se da je tokom šest godina naplaćivano 3% više, odnosno 23% od ekonomske cene i konstatovano da je neophodno taj novac vratiti korisnicima usluga.

Simulacijom, koja je tada urađena na nivou grada, procenjeno je da iznos preplaćenih sredstava iznosi oko 60 miliona dinara. Rukovdstvo grada je dalo nalog da se izvrši pravilan obračun, a spiskovi sa tačnim iznosima preplate su istaknuti po vrtićima i roditelji pozvani da putem vansudskog poravnanja povrate preplaćeni novac.

Na žalost, pod uticajem određene grupe advokata deo roditelja to nije prihvatio i ušlo se u sudski postupak, koji će usloviti da grad iz budžeta izdvoji znatno više sredstava za obeštećenje korisnika, ali daleko manje od cifre koju pominje Aleksandar Radojević. Treba reći i da je deo potraživanja zastareo (ona starija od tri godine), pa je samim tim evidentno pričinjena šteta znatno manja.

Još jednom treba podsetiti da Čačak u ovome nije izuzetak, već se u celoj Srbiji obračun vršio na sličan način, tako da SNS u Čačku, koji je u to vreme vodio upravo Radojević, nije ni svesno ni namerno oštetio budžet.

Ono sa čime se rukovodstvo Srpske napredne stranke u Čačku apsolutno slaže je da ovaj slučaj treba do tančina istražiti i utvrditi odgovornost svih za učinjene propuste. Posebno bi bilo važno ustanoviti ko je bio insajder unutar predškolskih ustanova, a sigurno je da se radi o osobi dobro upućenoj u pravne i finansijske aspekte rada, koji je lične podatke roditelja dostavio advokatima, čime je praktično višestruko uvećana suma koju treba isplatiti iz budžeta grada.

Te informacije su bile osnov za podnošenje tužbi, a postavlja se pitanje da li je neko za to dobio i određeni procenat od naplaćenih sredstava.

 

Informativna služba Gradskog odbora SNS Čačak

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza