Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

30. 11. 2012. Čačak

Autor: ObjektivNo1 Izvor: ObjektivNo1

Čačak: Zasedanje Skupštine grada - osma sednica!

Na portalu ObjektivNo 1. pratite IZ ČASA U ČAS zasedanje Skupštine grada Čačka.

15.30. - Osma sednica Skupštine grada Čačka završena je odborničkim pitanjima.

15.20. -Odbornici izabrali vršioca dužnosti direktora JKP Komunalac, Dragana Lukovića.

15.18. - Prof. Jerko Živanić je pokašao da nabroji sve straneke vladajuće Koalicije u Čačku što je izazvalo smeh u sali, jer je to neupešno uradio. On je demantovao da stranke postavljaju stranke već Skupština.

15.13. - Boško Obradović (DVERI) - Zašto mora  svako postavljenje u ovom gradu da bude predlog neke političke stranke? Da li je inspekcija koja je radila na slučaju ovog preduzeća bila tamo samo da bi se smenio direktor koji više nije lojalan svojoj stranci i li su tamo zaista bili nagomilani problemi? Šta znači ostavka iz ličnih razloga, pitao je Obradović

15.11. - Stojan Marković (PREOKRET) - Želim da se zahvalim prethodnom direktoru koji je korektno saradjivao sa medijima. Nova Srbija više nije kredibilan predlagač jer ne znamo da li će opet izgubiti poverenje direktora.

15.08. - Mira Milenković (DS) - Zašto niste dali šansu radnicima da predlože direktora jer su oni ukazali na preobleme u Komunalcu, već nam je stigao predlog Nove Srbije i DSS-a?

15.05. - Predloženo razrešenje direktora JKP Komunalac, Miloja Vojinovića, a predložen vršilac duznosti Dragan Luković.

15.01. - Na dnevnom redu predlozi Komisije za kadrove i mandatno imunitetska pitanja. U toku razrešenje starih i imenovanje novih članova u pojedinim školskim odborima.

14.58. Tanja Popović (DVERI) - Ima primedbu na rad Kadrovske Komisije jer su kadrovska rešenja već pripremljena pa je često rasprava bezpredmetna. Nakon toga je usvojena 10. tačka dnevnog reda i Jasminka Lazić je izabrana za člana Saveta za budyet i finansije.

14.50. - 10. tačka na dnevnom redu.

14.49 - Usvojena deveta tačka - predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama Statuta JKP Komunalac.

14.45  - Usvojena osma tačka - predlog odluke o koeficijentima za obračun zarade angažovanih lica u radu organa grada.

14.41 -  Milan Roganović (Dveri) "Mislim da je korektno da ako neko provede više vremena na radu za to da bude i plaćen."

14.34 - Jole Pešić (DS) "Ko nama garantuje da će isti zamenik predsednika Skupštine biti tokom celog mandata na toj funkciji. Imamo primer kako je bilo u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta. "

14.30 - Boško Obradović (Dveri) "Ovakva odluka bi dodatno opteretila budžet grada Čačka. Pitanje je šta će to lice tačno da radi, što neko drugi ne bi stigao. Ako ne dobijemo objašnjenje, odbornička grupa Dveri neće podržati ovu odluku"

14.25 - Osma tačka - Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata i izabranih lica i naknadama za rad u organima grada. Izvestilac Nada Vuksanović kaže da se ovim predlogom traži da se ubuduće nakanada za potpredsednika Skupštine grada, obračunava na osnovu vremena provedenim na radu, a ne kao do sada , 40 odsto od plate predsednika Skupštine.

14.24 - Usvojen jednoglasno predlog odluke o prestanku odluke o Kancelariji za mlade.

14.18  - Milan Bojović (DSS) je rekao da će definitivno biti raspisan konkurs za koordinartora Kancelarije za  mlade. Bojović je naglasio da u ovu odluku ne treba da se meša politika, već da bi svi trebalo da rade u interesu mladih.

14.15  - Nikola Novaković (Dveri) smatra da je Kancelarija za mlade neophodna svakom gradu. Neko mora stati kao savetnik, pomoćnik da se organizuje život mladih, rekao je Novaković.

14.14 - Mirjana Milinković (DS) "Naša odbornička grupa glasaće za ovu odluku, jer nema smisla da ovaj grad nema Kancelariju za mlade."

14.08 - Miroslav Vujović još jednom je istakao da je neophodno ukinuti postojeću odluku o Kancelariji za mlade, kako bi kancelarija u Domu kulture počela sa radom 01.januara 2013. godine. Sredstva će biti obezbedjena u okviru budžeta Doma kulture.

14.06 - Dr Milan Roganović (Dveri) uputio je kritike Bratislavu Jugoviću što skupštinsku govornicu koristi za političku promociju.

14.03 - Bratislav Jugović, član Gradskog veća zadužen za kulturu  - "Sebe smatram odgovnim što Kancelarija za mlade nije otvorena u prvih 100 dana vlasti, kako sam obećao , i zbog toga se izvinjavam. Volja je omladinskih udruženja da im Kancelarija bude u Domu kulture i mi smo njihovu želju ispoštovali. "

14.00 - Ljiljana Ranković (Dveri) je konstatotovala da je ova odluka proceduralna zbog izmeštanja iz Doma kulture i zapošljavanja. Ona smatra da koordinator mora da bude edukovan, komunikativan koji će rešavati probleme mladih.

13.56 - Mirjana Milenković(DS) "Otvaranje bilo kakve Kancelarije za mlade je bolje od njenog nepostojanja. Mi godinama ukazujemo na potrebu da se ova kancelarija otvori. Ukoliko koordinator Kancelarije bude zaposleno lice iz Doma kulture to neće biti dobro za njeno funkcionisanje ". Milenković je postavila pitanje kada će se otvoriti Kancelarija za mlade i ko će koorodinirati njenim radom.

13.54 - Dragan Bisenić (Preokret) "Mi još uvek nemamo jasnu sliku kako će ta kancelarija raditi, da li će o njenom radu odlučivati direktor Doma kulture. Ovaj dokument je trebalo da bude precizniji."

13.48 - Sedma tačka - Predlog odluke o prestanku važenja odluke o kancelariji za mlade. Izvestilac je Miroslav Vujović, koji kaže da je još 2010.godine bilo izvesno da Kancelarija za mlade u Domu kulture, neće moći da radi, jer je bilo zabranjeno da se zaposle novi radnici  u lokalnoj samoupravi. Iako je upućen zahtev o zapošljavanju, do sada nijedna lokalna samouprava nije dobila saglasnost Vlade za zapošljavanje novih radnika.

13.46 - Predlog odluke većinom glasova odbornika usvojen.

13.42 - Počela šesta tačka dnevnog reda - Predlog odluke o dopuni odluke o davanju pod zakup stanova za socijalno stanovanje izgradjenih u 2010. godini. Izvestilac Milan Draškić je obavestio odbornike da postoji jedan nedodeljeni stan i predložio da se raspodeli na listu stambenih zahteva osoba sa invaliditetom.

13.38 - Veljko Negovanović, predsednik Skupštine grada pročitao je zajedničko saopštenje za javnost odborničkih grupa o presudama u Hagu u kome se izražava nezadovoljstvo i ogorčenost zbog nekažanjava zločina nad Srbima. Istovremeno tražimo oslobadjanje svih Srba koji su zatočeni u Hagu. Odbornici su pozvali narodne poslanike iz Moravičkog okruga da iniciraju raspravu o haškim oslobadjajućim presudama u republičkom parlamentu. Saopštenje je pozdravljeno aplauzom svih odbornika.

 

 

 

 

 

13.34 - Usvojen predlog odluke o zaštiti i držanju domaćih životinja.

13.31 - Aco Đenadić (Dveri) "Zakon koji je donet zahvaljujući poseti jedne inostrane glumice je takav da kučići imaju pravo da ujedaju!"

13.29 - Boško Obradović (Dveri) smatra da je neozbiljno da sada razmatraju ovaj predlog, kada će izmene zbog amandamana već usvojiti na sledećoj sednici.

13.25 - Predrag Živković (SDPS) postavlja pitanje zašto danas odbornici usvajaju odluku , ako će na narednoj sednici biti izmenjena. On traži podatak koliko je isplaćeno na ime kazni po tužbama gradjana za ujede pasa lutalica.

13.22 - Zoran Todosijević kaže da je iz budžeta grada azilu u Požegi dato 3 miliona dinara u proteklom periodu, odnosno 280 hiljada dinara mesečno. Zahtev da se u Čačku otvori prihvatilište sasvim je opravdano i u finansijskom smislu, istakao je Todosijević.

13.03 - Aco Maksimović (SNS) kaže da je podneo brojne amandmane koji nisu ušlu u predlog. On ističe tri problema - prvi brojni psi lutalice, zatim držanje životinja u neprimerenim uslovima, a treći je da će oni koji u prvoj zoni drže životinje imati  brojne probleme ako se odluka usvoji. Odluka je dosta birokratski napisana smatra Maksimović i trebalo bi je doraditi i precizirati minimalne uslove u kojima se mogu držati domaće životinje.

13.01 - Slavica Dragutinović (Pokrenimo Čačak)  istakla je da su brojne grupe pasa lutalica registrovane u krugu bolnice. Smatra da je ranije trebalo napraviti prihvatilište.

12.55  - Peta tačka - Predlog odluke o uslovima za zaštitu i držanje domaćih životinja. Izvestilac Stojan Vojinović. Obaveza lokalnih samouprava je da organizuju higijensku službu i da bi ušli u taj postupak neophodna je izrada prihvattilišta za životinje, jer su najveći problem napušteni psi lutalice. Stoga je neophodno da usvojimo ovu odluku, rekao je Vojinović.

12.53  - Većinom glasova usvojen predlog odluke o mesnoj samoupravi.

12.48 - Nada Vuksanović odgovara da fizičko lice snosi sankcije za postupke, a ne organ mesnih zajednica.

12.46 - Mirjana Vulićević (DS) smatra da javna preduzeća treba da usvajaju i poštuju zahteve mesnih zajednica kako bi se izbeglo politizacija odluka.

12.42 - Dušica Bojović (Dveri) kritikuje predlagače odluke zbog nejasnih odredbi, koje nisu dorečene u delu koji se odnosi na odgovrnost i sankcije koje će snositi prekršioci odredbi odluke. Bojović traži da se član koji se odnosi na sankcije preformuliše.

12.28 - Četvrta tačka - Predlog odluke o mesnoj samoupravi. Izvestilac Nada Vuksanović. Sve mesne zajednice moraju da imaju svoj finansijski plan, oni su indirektni korisnici sredstava budžeta grada Čačka. Izbor organa Mesnih zajednica, odnosno saveta, u narctu Zakona o lokalnoj samoupravi je  predloženo da se oragnimz biraju neposrednim i tajnim glasanjem.

 

12.35 - Usvojen izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci 2012.godine.

12.25 - Gordana Plazinić Cikić (SNS) je apelovala da se doniraju sredstva za nabavku proteza za decu, kako deca ne bi po nekoliko meseci čekali dostavu tog medicinskog pomagala.

12.21 - Tanasković (Dveri) je istakao da bi grad trebalo da razmišlja o preuzimanju odgovornosti za budžet i zato pozdravlja zakazanu javnu raspravu o budžetu za 2013.godinu. On je rekao da je pitanje zaposlenih pitanje prihoda budžeta grada Čačka i pozvao sve da aktivno učestvuju u kreiranju budžeta.

12.19 - Nada Simović (SNS) "Želim da pohvalim izveštaj i način na koji se on sastavlja. To naravno ne znači da budžet ne može biti bolji kao i njegovo izvršenje. U svakom slučaju izvršenje budžeta od 68 odsto, u ovakvim ekonomskim uslovima, je sasvim korektno."

12.14 - Stojan Marković (Preokret) je rekao da će tražiti da se ispita na koji način je sprovedena javna nabavka po kojoj je "Čačak video" dobio sredstva viša od 700 hiljade dinara i da će u tom smislu tražiti da se aktiviraju državni organi, kako bi utvrdili da li je ovaj postupak uradjen po zakonu.

12.11 - Dragan Vučetić (DS) se ne slaže da nije bitno da li javna preduzeća imaju dobitak ili gubitak, jer svako negativno poslovnje preduzeća urušava kapital grada Čačka. Ne slaže se da zaduženje grada nije veliko, već je mnogo i dobro je što se grad neće zadužiti u narednoj godini. Tražio da se pripremi izveštaj nezavisne revizorske komisije o budžetu.

12.07 - Todosijević kaže da za iduću godinu planiraju da propišu iznos za izuzeće površine u Mrčajevcima za vreme "Kupusijade" i da novac prihoduje grad, a ne Turistička organizacija Čačka.

12.01 - Todosijević pozvao predstavnike odborničkih grupa u utorak u 12 časova,  na javnu raspravu o predlogu budžeta za narednu godinu. Todosijević je odgovrio S. Markoviću na pitanje sredstava opredeljenih za informisanje, da je dovoljan ugovor fakture i izveštaj  za dodelu sredstava, ali da su spremni da pričaju na tu temu. Odborniku Tanaskoviću je odgovoreno da će od naredne godine  jasnije  iskazivati troškove svih osam Gradskih uprava posebno.

11.53 - Zoran Todosijević odgovara na pitanje odborniku D. Vučetiću i kaže da je zakonom predvidjeno da stalna budžetska rezerva bude do 0,5 , a tekuća do 2 odsto u odnosu na budžet. Predložili smo da za narednu godinu Gradsko veće odlučuje o tekućoj budžetskoj rezervi, sa čim se složio i gradonačelnik. Todosijević je predložio da radna grupa koja je vršila analizu poslovanja u JKP Komunalav nastavi sa radom i u drugim javnim preduzećima.

11.50 - Dr Milan Roganović (Dveri) kritikuje da je malo sredstava u budžetu opredeljeno za zdravstvenu zaštitu i očekuje da će mnogo više novca biti opredeljeno u budžetu za 2013.godinu.

11.48 - Nezvanično saznajemo da će vršilac dužnosti direktora JKP Komunalac biti  Dragan Luković, inženjer elektrotehnike, koji se do sada nalazio na mesto upravnika Radne jedinice Higijena i tehničkog direktora ovog preduzeća.

11.43 - Tanasković (Dveri) kritikuje velike rashode gradskih uprava u koje javnost nema uvid. Izuzetno veliki iznos za usluge po ugovoru i putovanja. Sva izdavanja za jadna preduzeća moraju biti sistematizovana na jednom mestu.

11.30 - Stojan Marković (Preokret) je rekao da budžet zadovoljava potrebe pojedinaca što se naziva i udruženim organizovanim kriminalom. Kao primer izneo je nezakonito prenošenje sredstava produkcijskoj grupi Čačak video, finansijska sredstva u iznosu od više od 900 hiljada dinara, iako nema status javnog glasila, ni emitera. Time je lokalna samouprava prekršila sopstvenu odluku o lokalnom informisanju gradjana jer se sredstva prebacuju nacionalnim emiterima koji se inače ne bave lokalnim informisanjem.  Naši sugradjani imaju pravo da budu dobro informisani, a ne da im selektivno informacije dostavljaju beogradski mediji.

11.20 - Dragan Vučetić (DS) kaže da je pravo vreme za raspravu o budžetu za 2012. jer je ovo bio predizborni budžet, pa bi o budžetu za 2013. godinu trebalo da bude bolje planiran. Vučetić kritikuje visok iznos za budžetsku rezervu koja iznosi 52 miliona dinara, a koji se teško može transparentno kontrolisati, s obzirom da se on uglavnom troši rešenjima gradonačelnika.

11.12 - Treća tačka dnevnog reda - Izveštaj o izvršenju budžeta grada Čačka za period od 01.01.2012. do 30.09. 2012. godine. Izvestilac Zoran Todosijević. Prihodi u budžetu su planirani za oko 10 procenata više nego što je realno da se ostvari, kaže Todosijević. Medjutim, odgovorno se ponašamo i novac trošimo u skladu sa prilivom u gradskoj kasi. Sve Gradske uprave i korisnici budžeta na vreme  dobijaju svoje prinadležnosti, tako da možemo zaključiti da sve ide očekivanom dinamikom.

11.08 - Dušica Bojović (Dveri) traži da se obrazloži povećanje broj članova Gradskog veća. Plata člana veće iznosi 35 hiljada dinara i pita za koje resore će dva nova člana biti zadužena. Nije dat odgovor na postavljeno pitanje. Odbornici su usvojili predloženi tačku dnevnog reda.

11.03 - Počela rasprava po drugoj tački dnevnog reda - Predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Čačka. Izvestilac Nada Vuksanović. Predlaže se da se umesto dasadašnjeg broja članova Gradskog veća poveća na 11. Druga promena je promena broja gradjana koji učestvuju u zborovima mesnih zajednica.

11.02 - Odbornici su  verifikovali mandat Vidi Kolaković (NS) diplomiranom agronomu iz Čačka.

11.00 - Vojislav Ilić (gradonačelnik) - "Mi ćemo učiniti sve da rešimo probleme svih radnika u Čačku, ne samo fabrike hartije da ne pomisle ostali da su zanemareni. Ali vas molim za malo strpljenja"

10.57 - Branko Lazović (GG) kaže da najveću odgovornost za stanje u privredi snosi država. On ističe da selektivan odnos prema privatnicima i poreskim obavezama koje bi trebalo da izmiruju urušava kompletan sistem. Insistirali smo da se dobro razmotre sve privatizacije , ali nismo naišli na vašu podršku, kaže Lazović.

10.52 - Miloš Tripković kaže da radnici ne traže milostinju, već da se reši status fabrike i pokrene proizvodnja. On insistira da se  njihov problem ne politizira.

10.40 - Aco Đenadić (Dveri) traži da se ima razumevanja za radnike od kojih država očekuje da ispuni sve obaveze , dok sa druge strane "kriminalci" mogu da joj duguju koliko hoće i da ih niko za to ne proziva.

10.45 - Stojan Marković (Preokret) kaže da podržavaju aktivnosti lokalnih čelnika, ali i radnike fabrike hartije. Jedino ne podržava blokiranje Ibarske magistrale. On predlaže da se radnici ove fabrike oslobode plaćanja lokalnih komunalnih usluga, kako bi olakšali težak period kroz koji prolaze i da im dugovi koje imaju prema komunalnim preduzećima budu otpisani.

10.52 - Miloš Tripković kaže da radnici ne traže milostinju, već da se reši status ove fabrike kako bi se pokrenula proizvodnja. Insistira da se ne njihov sklučaj ne politizira.

10.49 -  Dr Milan Roganović (Dveri) predlaže da gradska vlast pomogne da se pokrene prtoizvodnja u fabrici. Kao primer dobre prakse navodi  preduzeće "Budimka" iz Požega.

10.41 -  Veljko Negovanović predlaže da se kontaktira sa predstavnicima republičke vlasti i da se na narednoj sednici koja bi trebalo da bude 12.decembra podnese izveštaj o obavljenim razgovorima.

10.36 -  Radenko Luković, zamenik gradonačelnika ističe da je fabrika hartije složen problem i da njen status nije lako rešiti. Radi se na tome da se postupak reorganizacije završi, a kao druga mogućnost ostaje stečaj ili bankrot. Meni se čini da se ovaj problem mora više rešavati politički. Dobro je u celom ovom slučaju što se proizvodnja lako može pokrenuti ukoliko se obezbede sredstva.

10.31 - Odbornicima se obraća Miloš Tripković, presednik Samostalnog Sindikata Fabrike hartije "Božo Tomić" koji govori o trenutno teškoj situaciji u ovoj fabrici. Tripković apeluje na odbornike da ih podrže, jer smatra da ovo nije borba za radnike već za grad. Tripković kaže da su propasti fabrike hartije kumovale sve garniture vlasti. Ako se do 15.decmbra ne reši status fabrike radnici će svoje porodice dovesti u zgradu Skupštine grada, a oni će blokirati Ibarsku magistralu.

 

 

 

10.30 - Odbornici su usvojili dnevni red koji sadrži 11 tačaka. Sa dnevnog reda skinuta tačka koja se odnosi na odluku o cenama prevoza putnika.

10.23 - Boško Obradović tražio da se odbornici izjasne o presudama u Hagu. Predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović je predložio da se o ovoj temi ne raspravlja kao o posebnoj tački dnevnog reda veća da se o ovoj temi izda zajedničko saopštenje svih odborničkih grupa.

10.15  - Radnici Fabrike hartije ušli su u Skupštinsku salu i očekujemo da se obrate odbornicima.

 

10.00 -  Na  današnjoj, osmoj sednici Skupštine grada Čačaka pred odbornicima je 13 tačaka dnevnog reda. Oni će raspravljati o predlogu odluke o pristupanju promeni Statuta grada Čačka, kao i izveštaj o izvršenju budžeta grada za prvih devet meseci ove godine.

Predlog odluke o cenama prevoza putnika je u gradskom i prigradskom saobraćaju, odlukom gradskog veća povučen je sa današnjeg skupštinskog zasedanja.

Sa velikom pažnjom se danas prate i predlozi komisije za kadrove i mandatno imunitetska pitanja. S obzirom da je direktor Komunalca, Miloje Vojinović podneo ostavku danas se očekuje imenovanje vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća.

Sednici prisustvuje 63 odbornika. Usvojen zapisnik sa sedme sednice, većinom glasova. Stojan Marković (Preokret) predložio da se sa dnevnog reda skine peta tačka, koja se odnosi na držanje domaćih životinja. Ovaj predlog nije dobio potrebnu većinu. 

 

p

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

30.11.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 13:08

SG

Odlicna ideja! Svi na poslu pratimo sednicu (dok ne naidje sef ):))

Odgovori

Ostavi komentar

Vremenska prognoza