Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

30. 11. 2012. Čačak

Izvor: Kurir - ObjektivNo1.

Čačanska firma najveći dužnik ‚‚Azotare''

Beogradski mediji su otkrili da je najveci duznik pančevačkoj ‚‚Azotari'' čačanska firma ‚‚Vujadinović RMV'' – 946 miliona dinara !!!

„Azotaru“ je marta 2009. preuzeo „Srbijagas“ tako što je na mesto zastupnika državnog kapitala postavljen nedavno uhapšeni Radosav Vujačić, zamenik direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića. Tu 2009. „Azotara“ je završila sa obavezama od 13,3 milijarde dinara, 11 više nego na kraju 2008. godine, i manjkom od 1,7 milijardi dinara.

Iako u gubicima, pančevačka „Azotara“ je „na lepe oči“ davala privatnim firmama milionske pozajmice i đubrivo vredno milijarde dinara, saznaje Kurir. Medju njima, po dugovanju prednajči čačanska firma ‚‚Vujadinović RMV'' (sedište firme u Preljini) i ‚‚Da – kar evro'' iz Arilja.Prva je dobila robu vrednu 946 miliona dinara, druga 673 miliona dinara, a „Azotara“ ništa. Godinu dana kasnije „Azotara“ je podnela prijave tužilaštvu, a šanse da išta naplati su male jer ove firme nemaju ni robu ni novac - kaže sagovornik Kurira upoznat sa slučajem. Odluka da se firmi iz Čačka i firmi iz Arilja preda đubrivo doneta je po urgenciji nekoliko političara koji su imali veze s Azotarom. Zahvaljujući političkom uticaju, oni su uspeli da uzmu robu iako ničim nisu osigurali njeno plaćanje - navode sagovornici iz istrage.

Inače,čačanskoj  javnosti je poznato da je Vladana Vujadinovića (44), uhapšen prošle godene zbog sumnje da je oštetio budžet Srbije za 500.000 evra. Policija ga je, kako je tada navedeno u saopštenju, teretila da je od marta do avgusta prošle godine izvršio izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja. On je osumnjičen da je na osnovu lažnih naloga za podizanje gotovine, sa računa svog preduzeća podigao ukupno više od 94 miliona dinara, pravdajući podizanje navodnim ''povraćajem pozajmice osnivaču''.

Hapšenja u aferi „Azotara“ počela su 24. novembra, kad su uhapšeni Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće „Ces Mekon“ i saradnik Mirka Cvetkovića, bivšeg premijera Srbije, kao i Radoslav Vujačić, bivši predsednik UO HIP Azotare Pančevo, Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora Azotare, i još petoro ljudi. Svi uhapšeni se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj i nezakonitom prodajom neregresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza