Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

27. 11. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Ruska stranka: Politička scena u Čačku liči na "Farmu"

U prostorijama Gradskog odbora Ruske stranke u Čačku, održana je konferencija za novinare na kojoj su razmatrane aktuelne teme iz oblasti politike, privrede, sporta.

Svedoci smo ovih dana, da se sve političke partije u Čačku ubrzano pripremaju za izbore. Sve se više priča i tome i komentariše ko je iz koje partije prešao u neku drugu, koje napustio neku partiju i sličnu tako da se političke partije u Čačku ponašaju kao fudbalski klubovi u prelaznom roku, s tim što njihov prelazni rok traje četiri godine, a poneki put i kraće, pri čemu ne ulazimo u visinu tog transfera. Činjenica je da svi ti koji prelaze iz jedne partije u drugu i do sada su bili u vlasti, ali građani Čačka ništa dobro nisu videli od njihove «vlasti», nikakvog poboljšanja života niti su isti išta doprineli ovom gradu tako da nije jasno kako će sad svojim «preletima» izmeniti situaciju nabolje? U zadnje vreme jedna stranka se javno hvali kako je njen član koji je bio u vlasti prešao u drugu stranku, te da će time sada oni da bolje rade, te se opravdano pitamo zašto su ga i dosada držali u svojim redovima kad im nije valjao i nije davao nikakve rezultate, a sada su srećni što je otišao?

Čini nam se da politička scena u Čačku sve više liči na «rijaliti šuo» poput «Farme» i slične gde se ista lica sa istim moralnim kvalitetitima samo obrću u krug jer nema čime drugim da se bave. Šta se dobilo od tih silnih putovanja na kojima su naši «ambasadori» odlazili? Da li je doneta bilo kakva investicija u Čačak? Da li je shodno tome došlo do novog zapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta? Zbog čega nam mladi sve više odlaze iz Čačka?
Ruska stranka Gradski odbor u Čačku nema nameru da se time bavi, nego da izađe na predstojeće izbore sa svojim programom i da ponudi konkretna rešenja za koje smatra da će u mnogome poboljšati situaciju u Čačku.

POLjOPRIVREDA: iako je grad Čačak i do sada davao određene subvencije za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje smatramo da to nije dovoljno. Čačak, koji se nalazi u centralnom delu Zapadne Srbije je idealno mesto za razvoj svih oblika poljoprivrede, počev od stočarstva, povrtarstva, voćarstva, pčelarstva i slično, a zahvaljujući svom geografskom položaju i klimatskim uslovima. Međutim u poljoprivredu se ne ulaže mnogo. Svedoci smo da su sela sve više opustela, stočni fond je prepolovljen, prosek mehanizacije je preko 20 godina starosti, zemljoradnici nisu sigurni za svoje proizvode i da li će im se uložena sredstva uopšte vratiti, a kamoli i ostvariti ikakvu dobit. primorani su da se sami snalaze oko prodaje svojih proizvoda preko nakupaca ili na pijacama bez ikakve organizacije Smatramo da Čačak mora da subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju i većem procentu nego do sada. Pri tome mislimo ne samo na primarnu proizvodnju već i na pospešivanje poljoprivrednih proizvođača na preradu svojih proizvoda u gotove proizvode koji će biti konkurentni na tržištu. Za to treba stvoriti uslove da se život na selu ne razlikuje mnogo od života u gradu na taj način što će lokalna samouprava asfaltirati prilazne puteve do svih sela na katastarskom području grada Čačka, uvođenjem električne energije i ostalih pogodnosti.

 

 


Što će omogućiti poljoprivrednicima brže i lakše vađenje dokumenata koji su im potrebni tako da ne moraju da dolaze čak u Čačak da bi overavali pojedina dokumenta, a koja su im potrebna za nesmetani rad njihovog domaćinstva.
Ovo pogotovu što se očekuje stečaj jednoh od većih preduzeća u Čačku čiji je veliki broj zaposlenih sa seoskih područja tako da bi se time stekli uslovi za njihovo radno angažovanje. Posebno treba se angažovati na sprečavanju nelegalnog vađenja šljunka dolinom Zapadne Morave kojim se menja tok reke i uništavaju plodne oranice u priobalju.

TURIZAM: Čačak ima realne uslove za razvoj svih vrsta turizma na svom području koji nije iskorišćen. Osim nekoliko manifestacija u organizaciji TOČ-a turistička ponuda Čačka je minimalna. Čačak ima uslove za razvoj lovnog turizma. Postojanje dva veštačka jezera stvara uslove za ribolovni turizam, a koji se ne koristi. Takođe, postojanje tri banje stvara uslove za banjski i turizam u medicinske svrhe, dok ovčarsko kablarska klisura daje mogućnost verskog turizma kao razvoj seoskog turizma koji praktično ne postoji ili se javlja u rudimentalnim oblicima. Potrebno je izdvojiti sredstva za poribljavanje jezera. Takođe ulagati u infrastrukturu sve tri banje, pogotov Slatinske koja je u potpunosti zapostavljena. Donošenjem adekvatnog plana razvoja turizma na području Čačka i stvaranjem turističke mape grada stvorili bi se uslovi za privlačenje turista u grad, a što bi pratilo razvoj i ostalih delatnosti kao što su ugostiteljstvo, prevoz i slično.

JAVNA PREDUZEĆA, USTANOVE I ORGANIZACIJE: Činjenica je da Javna preduzeća ne vrše one poslove za koja su osnovane, a i ono što rade rade polovično. U Javnim preduzećima je evidentno da ima višak zaposlenih tako da se pitamo da li je Skupština kao njihov osnivač ikada zatražila da isti izvrše racionalizaciju radnih mesta. najdrastičniji primer je JKP «Čačak» koji zapošljava 4 diplomirana pravnika, ali za svoje sporove redovno angažuje advokate, tako da se postavlja pitanje zašta ovi dipl. pravnici primaju veoma solidnu platu i šta rade kada sporove vode advokati? Bivši direktor Obrad Stevanović je ovu praksu ukinuo kada je postao direktor JKP «Čačka», ali sada posle njegove smene se ta praksa ponovo ustalila. Slično je i u JKP «Vodovod» koji ima 5 pravnika. Isti preveliki broj zaposlenih ima i u ostalim ustanovama i organizacijama te Ruska stranka će zastupati stanovište da se formira jedan Sportsko-kulturni-turistički centar u kome će da uđu SC «Mladost», Dom kulture, Muzej, Galerija, Istorijski arhiv, Biblioteka, TOČ koji će biti samo radne jedinice ovog centra čime bi se smanjio broj zaposlenih za 30% u odnosu na postojeće, a time bi se povećala efikasnost jer dosadašnjim radom isti nisu opravdali očekivanja građana zbog čega ih Grad i finansira.OMLADINA I ZAPOŠLjAVANjE: Grad Čačak do sada ništa nije uradio ništa po pitanju omladine. osim organizacije letnjih igara, apsolutno ništa. mada se sve političke partije zalažu za omladinu govoreći dje ista naša budućnost svedoci smo da ta naša «budućnost» masovno odlazi iz Čačka.
Učenici koji nastavljaju školovanje u nekim od univerzitetskim centrima posle studija se retko vraćaju u Čačak već ostaju u Beogradu, Novom Sadu. To se dešava i sa onima koji ne završe studije, a mnogi od njih odlaze i dalje van granica Republike Srbije.

 

 

Ovo iz razloga što omladini nisu potrebna prazna obećanja i uveravanja da su oni naša «budućnost» da bi isti kroz 30 godina pričali novoj omladini da su oni naša «budućnost». Omladini, da bi je zadržali u Čačku, je potrebno omogućiti da normalno živi, omogućiti joj da se zaposli i da živi od svog rada i time im se omogućilo stvaranje porodice. Svedoci smo da se oni koji su ostali uglavnom trude da se zaposle u nekom od javnih preduzeća, ustanova i slično, a javna je tajna da se tu posao nalazi samo preko partijske linije ili novcem, a što je za većinu mladih nedostižno te ne čudi što isti odlaze van Čačka. zar je potrebno da vlast sada pred izbore govori o osnivanju industrijskih zona. Šta su do sada radili? Moguće je, kao u nekim delovima Vojvodine, davati zemlju pod povoljnim uslovima za izgradnju proizvodnih pogona, ali pod uslovom zapošljavanja mladih sa teritorije grada Čačka. Potrebno je i mlade zadržati putem određenih kulturnih sadržaja, ne samo leti, već osnivanjem raznih radionica, gde će omladinci učestvovati shodno svojim talentima i slično.

SPORT: Priča o FK «Borcu» je posebna priča kao i o Fudbalskom savezu koje vode ljudi koji nikada nisu bili u fudbalu niti su isti igrali. Sve više mislimo da je to konstrukcija da bi narod imao čime da se zabavlja. treba finasirati i druge sportove, pogotovo one u kojima su sportisti našeg grada imali značajne uspehe.

ČAČAK U SVETLU MEĐUNARODNIH ODNOSA: Činjenica je da se grad Čačak u prethodnom periodu odlukom Skupštine «pobratimio» sa jednim ruskim gradom, gradom Ruza koji se nalazi u podmoskovskoj oblasti i jednim beloruskim gradom. Međutim, efekte tog pobratimstva još ni do dan danas nismo videli, osim što se to zvanično vodi na papiru i u arhivi nadležnih organa. Ruska stranka se zalaže za što tešnju privrednu saradnju sa Ruskom federacijom i smatra da treba u potpunosti iskoristiti carinske olakšice u privrednoj saradnji sa Ruskom federacijom. U tom svetlu Ruska stranka Gradski odbor u Čačku vidi šansu i grada Čačka da ostvari što tešnju privrednu saradnju sa firmama iz Ruske federacije, pogotovo što postoje realni uslovi za ostvarivanje iste. Pre svega treba ostvariti saradnju sa gradovima poput Perma, koji je značajan industrijski centar i koji ima mnogo veći privredni rast nego sama Moskva radi plasiranja poljoprivrednih proizvoda na to tržište.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza