Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

15. 12. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Jakšić: Glas odbornika za radno mesto u TOČ-u

Kao i do sada, glas odbornika u Čačku ima svoju cenu. Odličan primer je kupovina glasa odbornika opozicije Dragana Andrića kako bi se obezbedio kvorum na sednici Skupštine grada. Za uzvrat, vlast je Andrićevu ženu zaposlila u TOČ, ali ne znam kako se to uklapa u strategiju Vlade Srbije o zabrani zapošpljavanja, navodi se u saopštenju Slobodana Jakšića, predsednika Gradskog odbora Ruske stranke u Čačku. Saopštenje prenosimo u celini.

Gradska vlast je u ovom periodu prezauzeta oko organizovanja svečane sednice Skupštine Grada Čačka, tako da joj ovo izgleda najvažniji posao koje treba da završi kako bi «uspešno» završila tekuću 2015. godinu. Normalno, kao i dosada gradska vlast malo pažnje obraća konkretnim potrebama građana Grada Čačka, a više se bavi time kako zadržati svoje ničim zaslužene fotelje.


Princip je oduvek bio isti i veoma efikasan. Da bi opstali na vlasti po svaku cenu isti pristupaju raznim dogovorima, kupovinom odbornika i slično, čime konstantno menjaju izbornu volju građana Čačka. Najnoviji primer je «obezbeđivanje» kvoruma Skupštine Grada Čačka. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da se održi sednica vlast je pristupila svom oprobanom metodu obezbeđivanja kvoruma.


Naime, ista je obezbedila kvorum «kupovinom» odbornika. Ovog puta kvorum je obezbedio odbornik Andrić, profesor fizike.
Na prvi pogled sve je u redu. Svako u toku trajanja svog mandata ima pravo da menja svoje mišljenje, u skladu sa svojom savešću, i da svojim glasom doprinosi nesmetanim radom gradskog parlamenta. Međutim, u gradskom parlamentu ne važe ova visoka moralna shvatanja rukovođena pre svega interesima građana, odnosno vladanje u interesu većine.

 

 

Nažalost, gradska vlast sa svojom izvitoperenom logikom obezbeđivanje kvoruma shvata kao prost kupoprodajni odnos gde sve ima svoju cenu, pa i glas odbornika. Tako se desilo i u ovom slučaju. Svaka roba ima svoju cenu, tako da je glas odbornika Andrića praktično kupljen prostom razmenom, odnosno «trampom», na taj način što je isti obezbedio kvorum, a zauzvrat gradska vlast mu se odužila na taj način što mu je zaposlila suprugu u Turističkoj organizaciji Čačka.


Nije ovo prvi put da TOČ postupa na ovakav način. Setimo se da je direktor Turističke organizacije kada je stupio na dužnost obećavao da će smanjiti broj zaposlenih u ustanovi koju vodi, a radi veće efikasnosti rada. Opravdano se postavlja pitanje koliko je bilo neophodno zapošljavanje ove radnice koja bi sada trebala da bude poslata na usavršavanje zbog rukovanja biološkom labaratorijom kada je sadašnji direktor na početku svog mandata već zaposlio radnicu na neodređeno vreme na isto radno mesto, a znao je da ima višak radnika te je u nekim kasnijim izlaganjima se i zalagao za smanjenje broj zaposlenih.


Isti slučaj je i sa Živkovićem, zaposlenim poljoprivrednim tehničarom koji radi u TOČ-u, koji je takođe zaposlen po principu «razmene», koji bi trebao da radi u ovčarsko-kablarskoj klisuri, a on i nekolicina drugih borave u Čačku, odnosno ništa i ne rade, a zaradu primaju sa namenskog računa. Ovo pogotovo bode oči kada se zna da Turistička organizacija Vrnjačke banje i Zlatibora imaju oko 6 zaposlenih naspram 22 koliko ih ima u TOČ-a, a prihodi od turizma su neuporedivo veći. Ispada da su jedini višak u toj organizaciji 4 lovočuvara, koji usput i dobro obavljaju svoj posao, a na obostranu radost krivolovaca.


I u ovoj ustanovi se ponavlja stara priča preslikana iz JKP «Čačak» i JKP «Vodovod» tako da je tu primljen i dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, a sporove im vode čačanski advokati, a na šta je Gradski odbor Ruske stranke već ukazao na svojoj konferenciji za štampu. Nije jasno kako se ovakvo ponašanje gradske vlasti i njihovih ustanova uklapa u strategiju Vlade Republike Srbije o zabrani zapošljavanja radnika u javnom sektoru i nalozima za smanjenje istih tako da se stiče utisak da u javnom sektoru u Čačku ne postoji višak zaposlenih već manjak tako da se moraju primati novi radnici. Ovo izgleda samo na prvi pogled. Ali stvarnost je drugačija. Približavaju se izbori, a zaposleni u javnom sektoru predstavljaju zapaženu glasačku mašinu, koji zajedno sa članovima svojih porodica koji imaju pravo glasa nažalost u mnogome zavise od volje gradske vlasti koji im obezbeđuju materijalnu egzistenciju po principu «štapa i šargarepe». tako da ne čudi ovakvo obezbeđivanje kvoruma.

 


Kad smo već kod turizma, pitamo se zašto ekskurzije Gimnazije organizuje Agencija «Lasta» iz Beograda preko svoje poslovnice u Čačku, a ne Agencija iz Čačka, čak i povoljnije. Da li se tu radi o određenim zakulisanim radnjama koje se mogu bezbednije «odraditi» preko Beograda. Tako da se ovde još jednom pokazao ispravan stav Gradskog odbora Ruske stranke u Čačku da se od svih tih ustanova, kao što su Muzej, Istorijski arhiv, Gradska biblioteka, SC «Mladost», Galerija, TOČ, formira jedan Sportsko-kulturni-turistička centar koja bi imala zajedničku pravnu i finansijsku službu.


Gradski odbor Ruske stranke u Čačku će se konstantno zalagati za smanjenje broja zaposlenih i javnom sektoru, a novac za njihove zarade bi se namenski uložio u otvaranje novih radnih mesta i samozapošljavanje. Veći deo zaposlenih u javnom sektoru su se zaposlili zahvaljujući članstvu u svojim političkim partijam ili putem rodbinskih veza, sa novostečenim i sumnjivim diplomama tako da isti objektivno ne mogu svojim radom ništa da doprinesu ovom gradu niti njegovim žiteljima iz razloga što su neobrazovani i nestručni, ali su zato izuzetno poslušni tako da isti ovom gradu i nisu potrebni.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza