Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

20. 02. 2015. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

Održana sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac

U Gornjem Milanovca danas je održana sednica Skupštine opštine.

Današnja sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac započeta je svečanim davanjem zakletve za obavljanje odborničke dužnosti odbornika Branislava Brkovića iz Brđana, sa izborne liste „Nova Srbija mr Velimir Ilić“, koji će u svom budućem radu zameniti preminulu odbornicu Ljiljanu Gačić iz Beršića.


Po utvrđenom dnevnom redu odbornici su danas doneli Odluku o usvajanju Plana generalne regulacije za naseljena mesta Takovo i Pranjani; Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kao i Odluku o izmeni odluke o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje nakanade za uređenje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije.

 


Odbornici su danas razmatrali i usvojili Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata o kojoj je izlagao predsednik radne grupe za izradu nacrta ove Odluke, opštinski javni pravobranilac Srđan Lukić, podsetivši prisutne o uzrocima nastanka inicijative za donošenje ove odluke i samom toku njene realizacije. Na osnovu Odluke radno vreme kafea, restorana i drugih ugostiteljskih objekata biće od 05.00-00.00h sem petkom i subotom kada je moguće da rade sat duže, od 05.00-01.00h. Radno vreme neće biti ograničeno 31.12, 01.01. i 02.01. kao ni 13.01. U izradi Nacrta Odluke uključen je  veći broj subjekta od predstavnika svih odborničkih grupa, predstavanika ugostitelja, mladih, policije, prekršajnog Suda i drugih. Inače, kako je istakao odbornik Boško Milovanović donošenje ovakve odluke je bilo nužno i jako je bitno da se Odluka nakon usvajanja poštuje i sprovodi.


Pred gornjomilanovačkim odbornicima danas se našao detaljan izveštaj rada Opštinske uprave za proteklu godinu o kome je govorila načelnica Opštinske uprave Gorica Petrović. Načelnica je izložila pregled aktivnosti u proteklom periodu koji je sveobuhvatan u ovom izveštaju, napomenuvši da je trenutno broj zaposlenih u Opštinskoj upravi 126 na neodređeno vreme, a što je u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji i da taj broj od 2009. godine nije rastao, već se smanjio za 28 lica.

 

Dalje je, kao važno istakla da je samo u protekloj godini doneto i pripremljeno preko 100.000 pravnih akata, sprovedene 173 javne nabavke, realizovano 25 investicija, evidentiran visok procenat naplate izvornih prihoda od 92,2 % što govori o izraženoj odgovornosti i svesti naših građana i privrede u izmirenju svojih poreskih obaveza. Ovim izveštajem obuhvaćeni su i prikazani poslovi na dosadašnjim investicijama i preduzete radnje na budućim. Za postignute rezultate načelnica je istakla da je zaslužan jedan veoma kvalitetan i odgovoran timski rad sa Predsednikom opštine i drugim organima sa zajednički razvijenom svešću za opšte dobro što su potvrdili i rezultati velikog broja inspekcijskih kontrola među kojima je bila i Državna revizorska institucija koja je ocenila rad gornjomilanovačke Opštine kao jedne od boljih u Srbiji, svrstavši je sa Paraćinom među dve najbolje od 27 kontrolisanih u 2014. godini.

 


Predsednik opštine Milisav Mirković se zahvalio svim zaposlenima u Opštinskoj upravi, a najpre načelnici Gorici Petrović, na izuzetnim rezultatima i saradnji koja je očigledna u svakom segmentu počev od discipline, zakonske normative i efikasnosti u svim postupcima odnosno poslovima pri realizaciji mnogobrojnih investicija i projekata poverenih gornjomilanovačkoj Upravi, kao i na kvalitetno pripremljenim materijalima koji olakšavaju rad svih organa pri odlučivanju.                                                                                                                                                                                 
Današnjom saglasnošću milanovačkih odbornika doneta je Odluka o pristupanju pribavljanja u javnu svojinu službene zgrade – poslovne prostorije za potrebe Opštinske uprave Opštine Gornji Milanovac putem javne nabavke, u postupku i na način koji je propisan Zakonom o javnoj svojini i Zakonom o javnim nabavkama.


Na današnjoj sednici usvojen je i Izveštaj o dodeljenoj pomoći za sanaciju posledica poplava i klizišta koje su zadesile Opštinu Gornji Milanovac u periodu maj-avgust 2014. godine. Naime, s obzirom da državnim programima nisu tretirane štete na poljoprivredi niti na pomoćnim objektima u toku majskih poplava, Opština Gornji Milanovac se opredelila da donese posebne programe pomoći oštećenima koji su imali takvu vrstu štete. S obzirom na procenu obima šteta, na ime pomoći poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno je 16.031.520,00 dinara. Na ime pomoći vlasnicima oštećenih i porušenih stambenih objekata koji pravo na pomoć nisu ostvarili po republičkom programu, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 2.192.000,00 dinara. Reč je o ukupnim sredstvima obezbeđenim iz donacija i sredstvima obezbeđenim budžetom Opštine Gornji Milanovac.

 


Na ovoj sednici date su saglasnosti na dopune Statuta koje su vršene u cilju usklađivanja sa republičkim propisima, i to za: Javno preduzeće za puteve, Javno preduzeće za izgradnju i Javno preduzeće „Sportsko-rekretivni centar“, kao i Biblioteke „Braća Nastasijević“, Muzeja rudničko-takovskog kraja, Turističke organizacije Opštine Gornji Milanovac i „Kulturnog centra“.

Nema komentara.

Ostavi komentar