Naslovna  |  Vesti  |  Dobra vest: Sve manje obolelih od tuberkuloze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 11. 2018.

Izvor: Mondo

Dobra vest: Sve manje obolelih od tuberkuloze

U Srbiji opada broj obolelih od tuberkuloze i manje je slučajeva sa smrtnim ishodom, što nas svrstava među zemlje sa niskim opterećenjem tuberkulozom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u 2016. godini prijavljeno je 837 slučajeva obolelih od tuberkuloze, a najviše obolelih bilo je u Raškom, Mačvanskom i Topličkom okrugu, dok je najmanje obolelih bilo u Srednjebanatskom okrugu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović kaže da naša zemlja beleži kontinuirano smanjenje stope obolelih od tuberkuloze sa 37 na 12 obolelih na 100.000 stanovnika.

Veliki problem danas, kako je rekao, predstavljaju multirezistentni sojevi tuberkuloze gde je bakterija koja izaziva tuberkulozu otporna na lekove koji se najčešće primenjuju u terapiji.

"Prošle godine imali smo pet slučajevamultirezistentne tuberkuloze, a reč je o pacijentima koji su u našu zemlju došli iz inostranstva", pojasnio je Mahmutović, te podsetio da u Srbiji postoje specijalizovane ustanove koje se bave lečenjem takvih pacijenata.

Koordinator za program tubetrkuloze u "Batutu" dr Maja Stošić kaže da je tokom 2016. godine u Srbiji od te bolesti umrlo 20 osoba i da su to uglavnom bili pacijenti stariji od 60 godina.

Uz komentar da je u Srbiji tri puta manje obolelih od multirezistentne tuberkuloze nego u EU, ona je navela da od tuberkuloze češće obolevaju muškarci, da danas nema mnogo obolelih među decom i da je dobar obuhvat beba vakcinacijom protiv tuberkuloze - 98 odsto beba primi BCG vakcinu.

Srbija se kao i svake godine 24. marta pridružuje obeležavanju Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, koja se ove godine odvija pod sloganom "Obrati pažnju na tuberkulozu".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza