Naslovna  |  Ne propustite!  |  UNESKO: Pandemija koronavirusa teško pogodila kulturni sektor u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

24. 11. 2020.

Izvor: N1

UNESKO: Pandemija koronavirusa teško pogodila kulturni sektor u Srbiji

Ograničenja koja je zbog koronavirusa uvela Vlada Srbije uticala su na učešće i potrošnju kulturnih sadržaja, smanjujući generisanje prihoda za subjekte u kulturi i kreativnom sektoru, navodi se u istraživanju uticaja pandemije na kulturni i kreativni sektor u Srbiji koje je objavljen na sajtu Unesko. U nalazima se podseća da su 16. marta institucije kulture zatvorene za javnost, otkazani su i odloženi događaji, posebno festivali, samozaposleni umetnici su ostali bez angažmana i suspendovana je mobilnost umetnika.

Ukazuje se da je Vlada odobrila grant od 211.770 dinara za nezavisne umetnike koji su tri meseca dobijali po 30.000 dinara, a da su beogradski umetnici bez stalnog zaposlenja, koji nisu ispunjavali uslove za pomoć Vlade, dobili pomoć grada Beograda.

Navodi se da plate u javnim organizacija i kulturnim institucijama nisu smanjivane, a da većina privremenih ugovora nije otkazana, ali da je ipak došlo do određenih smanjenja zbog opštih rezova u budžetu, te je šest institucija moralo da otpusti deo svog stalnog osoblja, a 5,3 odsto da raskine honorarne ugovore.

U izveštaju se dodaje da je otkazano nekoliko hiljada događaja i da su institucije koje su odgovorile navele da su otkalaze 40,5 odsto događaja.

Ističe se da je kulturna i kreativna industrija bila jako pogođena, pogotovo ona koja je zavisila od živih performansa, kao i da se pandemija odrazila na kulturni turizam.

U navodima o stanju pre koronavirusa navodi se da je u prošloj godini 87 odsto ispitanika posetilo makar jedan kulturni događaj, većina od 78,4 odsto dva, a najviše ih je posećivalo muzičke događaje, bioskope, kulturne spomenike i pozorišta. Najmanje posećeni bili su balet i opera, manje od 10 odsto.

U odeljku u kojem se govori o kreativnoj industriji pre pandemije navodi se da je u Srbiji registrovano 30.000 kompanija koje su uglavnom male, srednje i mikro i zapošljavaju 100.000 ljudi, od kojih je 70 odsto starosti od 25 do 44 godine, dok u 520 registrovanih institucija radi 10.816 ljudi.

Dodaje se i da kreativna industrija u Srbiji doprinosi ekonomiji od 3,4 do 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. Navodi se da je u istraživanju učestvovalo 60 odsto kulturnih institucija i samo 1,6 odsto kompanija u tom sektoru. 

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza